Onze missie en visie

Onze missie

Met de werking van het wijkgezondheidscentrum Noordwijk willen we bijdragen aan een gezonde, open, solidaire, duurzame en rechtvaardige samenleving.

We maken gebruik van een zorgmodel dat elk individu, zonder uitzondering, maximale kansen biedt op een gezond leven in fysiek, psychisch en sociaal opzicht.

Het centrum is een pluralistische organisatie zonder partijpolitieke en/of religieuze binding. We kiezen voor een horizontale organisatievorm.

Een sterke eerstelijnsgezondheidszorg

Een sterke eerstelijnsgezondheidszorg

De eerstelijnsgezondheidszorg omvat het volledige preventieve, curatieve en palliatieve zorgaanbod zowel in het centrum als aan huis door een interdisciplinair team met aandacht voor het fysiek, psychisch en sociaal welbevinden. Respect voor de individuele eigenheid van elke patiënt in relatie tot zijn omgeving staat daarbij centraal.

Bijzondere aandacht gaat naar gezondheidspromotie, zowel patiënt- als wijkgericht, en naar ziektepreventie, zowel individueel als in groep. Gezondheidspromotie is een opdracht voor het gehele team en wordt gecoördineerd door de gezondheidspromotor. Via projecten en acties zetten we gezondheidsthema’s in de kijker en willen we aansporen om gezonde keuzes te maken in het dagelijks leven. We streven ernaar om zoveel als mogelijk bij te dragen aan activiteiten op het gebied van de gezondheid die door de buurtorganisaties worden opgezet.

Op het gebied van ziektepreventie wordt extra ingezet op het opvolgen van vaccinaties, kankerscreening, workshops rond gezonde voeding, bewegingsactiviteiten, rookstop-bijeenkomsten, ouderenzorg in de thuisomgeving, opvolging van chronische zorg. Daarnaast is er ook aandacht voor onder andere de woonomstandigheden, hoge werkloosheid en kwetsbaarheid bij jongeren.


De forfaitaire werking

We kiezen voluit en bewust voor het erkende forfaitaire vergoedingssysteem van de geneeskundige prestaties en stappen dus af van het prestatiegerichte financieringssysteem.

Het forfaitaire systeem heeft enkele belangrijke troeven:

1/ de kwaliteit van de geneeskundige prestaties primeert en niet de kwantiteit: zo wordt er bijvoorbeeld minder medicatie voorgeschreven en worden de patiënten gerichter, en dus niet onnodig, teruggevraagd op consultatie;

2/ de afwezigheid van een financiële drempel;

3/ het bevorderen van solidariteit: de “gezonde” ingeschreven patiënten dragen mee bij aan het budget dat door het team kan worden aangewend om de meer hulpbehoevenden te verzorgen;

4/ het stimuleren van preventieve en gezondheidsbevorderende acties: de zorgverstrekker ziet natuurlijk het liefst patiënten die gezond zijn en blijven, en heeft er in dit model ook financieel baat bij als dat zo is;

5/ de mogelijkheid om aan taakverdeling te doen: prestaties worden uitgevoerd door de zorgverlener die daarvoor het best geplaatst is;

6/ door de vaste inschrijving via het forfait hebben alle ingeschreven patiënten een Globaal Medisch Dossier (GMD) waarin alle noodzakelijke gegevens van de patiënten verzameld worden;

7/ op deze wijze heeft de huisarts een globaal overzicht van de gezondheid van de patiënt en kunnen behandelingen beter worden afgestemd op de persoonlijke situatie en de historiek van de patiënt;

8/ uit de studie van het InterMutualistisch Agentschap (IMA, 2017) blijkt dat bij  forfaitair gefinancierde wijkgezondheidscentra de kosten voor medische zorg dezelfde zijn als bij de prestatiegeneeskunde. In de eerste lijn zijn ze duurder, maar in de tweede lijn zijn ze goedkoper. Bovendien scoren ze op een aantal onderzochte kwaliteitsindicatoren beter, zoals preventieve zorg.


Toegankelijkheid

Het wijkgezondheidscentrum Noordwijk bevordert de toegankelijkheid van de gezondheidszorg in alle aspecten, los van de culturele, sociale, religieuze of politieke achtergrond van de patiënten of bezoekers. Om de financiële toegankelijkheid te realiseren werkt het centrum met het forfaitaire betalingssysteem.

Om continue zorg te garanderen zal het centrum op weekdagen dagelijks open zijn. Ook buiten de openingsuren wordt de continuïteit van de zorg verzekerd.

Om de laagdrempeligheid te bevorderen, ontvangen de onthaalmedewerkers de patiënten en bezoekers gastvrij en respectvol. De onthaalmedewerkers vervullen een cruciale rol in het wijkgezondheidscentrum omdat zij de communicatie bevorderen tussen de patiënten en de zorgverleners enerzijds maar anderzijds ook tussen de verzorgers onderling. Omdat de bewoners van de betreffende wijken vaak anderstalig zijn en een andere cultuur hebben, zal in de mate van het mogelijke bij de selectie van de kandidaat-medewerkers rekening gehouden worden met talenkennis en culturele achtergrond.


Interdisciplinaire samenwerking

In het wijkgezondheidscentrum Noordwijk werken medewerkers met verschillende functies intens samen vanuit het perspectief van gelijkwaardige complementariteit: huisarts, verpleegkundige, kinesist, maatschappelijk werker, gezondheidspromotor, psycholoog, coördinator en medewerker van het onthaal en de administratie. De focus van iedere medewerker is patiëntgericht en steeds zal worden uitgegaan vanuit de kracht van de patiënt. Afhankelijk van de noden en mogelijkheden van het centrum kunnen de disciplines worden uitgebreid of kan er nauw samengewerkt worden met externe hulpverleners, zowel met de eerste lijn in de buurt als met de tweede en derde lijn.

Om een goede interdisciplinaire samenwerking rond patiëntenzorg te realiseren, is er regelmatig patiëntenoverleg, waar alle betrokken hulpverleners aanwezig zijn. We zijn er ons van bewust dat teamwork een grotere draagkracht heeft om complexe zorgnoden op een adequate manier te behandelen.

In het team wordt gewerkt aan een stimulerende en collegiale werksfeer, wordt aandacht besteed aan permanente vorming en bijscholing en worden kansen gegeven om bij te dragen aan het beleid.


Wijkgerichte werking

Het Wijkgezondheidscentrum Noordwijk richt zich tot het werkingsgebied Noordwijk, Brabantwijk ,Oud Laken Oost, Oud Laken West en de Havenwijk

Vanuit een grote betrokkenheid voor die wijken werkt het centrum mee aan de verbetering van de lokale leefomstandigheden. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar het ondersteunen van aspecten die een positieve weerslag hebben op de gezondheid. Veel aandacht gaat naar het bevorderen van sociale cohesie en het versterken van het sociaal kapitaal in de buurt. We streven ook naar een samenwerking met andere organisaties in de buurt. Meer concreet zal er een samenwerking zijn met de VZW Harmonie waarbij de polyvalente zaal ter beschikking wordt gesteld voor o.a. seniorenwerking. Daarnaast zal er worden samengewerkt met OCMW Brussel en Fedasil en met scholen in de buurt.

Medewerkers van het centrum zetten hiertoe hun expertise in en participeren actief aan wijkgebonden initiatieven. Daartoe zal het wijkgezondheidscentrum een trekkersrol opnemen in het stimuleren en organiseren van lokaal overleg tussen gezondheids- en welzijnszorgverleners in de wijk.

Opleiding

Het wijkgezondheidscentrum Noordwijk wil zijn expertise uitdragen door opleiding en stageplaatsen aan te bieden aan studenten, hen te stimuleren om in Brussel aan de slag te gaan en zo het hoofd te bieden aan het grote tekort aan Nederlandstalige hulpverlening binnen Brussel.

Organisatievorm

Het centrum is een pluralistische organisatie zonder partijpolitieke binding en streeft een organisatievorm na waar inspraak van het personeel mogelijk is.

Samen met het team wordt gewerkt aan een stimulerende en collegiale werksfeer waarin elk teamlid op een creatieve manier zijn professionaliteit waar kan maken en de mogelijkheid krijgt om zich te engageren in het beleid. Permanente vorming en bijscholing worden hiertoe mogelijk gemaakt.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x